Genel Çeşitler
Yaygın olan portakal çeşitleri, yetiştirilen tüm portakal
çeşitlerinin üçte ikisini kapsar ve ilk olarak meyve suyu üretiminde
kullanılırlar.
Valensiya portakalı bir tatlı portakaldır, ilk kez California’da
öncü toprak bilimciler tarafından melezlenmiştir. Arazideki ıslahını, ABD
California Eyaleti’nin güneyindeki Santa Ana’da yer alan çiftliğinde William
Wolfskill yapmıştır.
İsmi İspanya’nın bir şehri olan, Valensiya’dan gelmektedir.
Valensiya şehri tarih boyu kökleri Hindistan’a uzanan tatlı portakallarıyla
ünlüdür.
Zaman sonra William Wolfskill, portakalın patentini İrvine
Ranch’e satmıştır ve o da sahip olduğu toprakların yarısını bu portakalın
yetiştirilmesine ayırmıştır. Daha sonra İrvine Şirketi’nden ayrılan Valensiya
kısmı, Sunkist adıyla şirketleşmiştir. Bin dokuz yüz doksanların ortalarına dek
bu portakal Orange Country’de üretilmiştir. Ancak bu tarihten sonra, Brezilya
ve Florida’da yapılan üretimin gerisinde kalmıştır.
Öncelikle meyve suyu üretiminde kullanılır, tohumları her
meyvede sıfırdan yediye kadar mevcuttur. Doğal rengi, mükemmel tadı nedeniyle
manav ve marketlerin gözdesidir. Yetmiş, yetmiş altı mili metre çapa sahiptir. Valensiya
portakalı dünya çapında yazın tüketilen bir portakal türüdür.
Hamlin portakalı Florida meyve suyu üretiminin önde gelen
meyvesidir. Bugün Florida ve Brezilya’da mevsim öncesi hasat özelliğiyle baskın
olarak yetiştirilen portakal türüdür. Nemli astropikal iklimlerde yetiştiğinden
Brezilya ve Florida’da öncelikli olarak bu tür bulunur.
Bin sekiz yüz yetmiş dokuzda Florida, Grenwood’daki bir
koruda keşfedilmiştir ve koru daha sonra A.G. Hamlin tarafından sahiplenilmiştir.
Küçük, pürüzsüz, çekirdeksiz özelliktedir ve hem kabuğu hem suyu oldukça açık
renktir. Meyve kalitesi düşüktür ancak ağaç yüksek verimli ve soğuğa karşı
toleranslıdır. Mümkün ki dünyanın en çabuk olgunluğa eren tatlı portakal
türüdür.
Bahia olarak da bilinir. Belki de bin sekiz yüz yirmiden
önce Brezilya, Bahia’daki bir türün mutasyona uğramış çeşididir. Florida’da bin
sekiz yüz otuz beş, bin sekiz yüz yetmişli yıllar arasında tanındı. Bin sekiz
yüz yetmiş üçte fidanları California’ya dikildi ki orada portakal meyvesi yıl
sonunda olgunluğa erişebiliyor. Geniş ve kalın meyveleri vardır, kabuğu kolay
soyulur, çok fazla sulu değildir, mükemmel tattadır ve neredeyse
çekirdeksizdir. Kolayca soyulması, ayrık dilimleri nedeniyle, hem elde hem de
tatlılarda vs. kolaylıkla yenebildiğinden dünya çapında en meşhur portakaldır.
Meyve suyunun limonîn özelliği pastörize edildiğinde acısızdır ve işlemden
geçirme esnasında bir zorluk çıkartmaz. Ağacı göreceli olarak serin iklimleri
tercih eder ve bin metrenin üstünde yetiştirilmemelidir. Bugün ticarî olarak
sadece California ve Brezilya’da değil, Paraguay, İspanya, Güney Afrika,
Avustralya ve Japonya’da üretilmektedir.
4.Yafa
Kökeni İsrail, Jaffa’ya dayanır. Bin sekiz yüz seksen üçte
Florida’da tanınmıştır. Oval, orta büyüklükte, olgunluğunda kabuğu tamamen
turuncu, kayışımsı, kalın, kolayca kabuğu soyulabilir, bol sulu ve kalitelidir.
Hasadın yüzde yetmiş beşi İsrail ve Lübnan tarafından yapılır. Başlıca iki
bahçesi Suriye’dedir. Soğuğa toleranslıdır. Bunlarla beraber, ağacına büyük
oranda alâka göstermek gerekir. Meyvesi dalında uzun süre beklemez.
5. Göbekli (Navelina)
Navelina portakalı Washington’un doğal mutasyonla oluşmuş
bir türüdür. Olgunluğa erme süresi daha erkendir ve bu nedenle yılsonundan önce
bulunabilir. Etli, bol sulu, çekirdeksizdir. Kabuğu parlak turuncudur ve daha
oval biçimdedir.
6. Diğer Yaygın Çeşitler
Bu beş portakal dışında; Sanguinelli, Valansia Late,
Tarracco, Homosassa, Malta, Shamouti, Parson
Brown, Lue Gim Gong Vs. çeşitleri de yaygın türler arasındadır.
Göbekli Portakal
Göbekli portakallar, meyvenin tepesinde büyüyen ikinci bir
meyveyle karakterize olmuşlardır. Meyve dışında yer alan hafif kabarıklık,
insan göbeğine benzer. Yaygın olarak yemek için kullanılır. Kabuğu diğer yaygın
portakal türlerinden daha incedir ve kolaylıkla soyulur. Yemek için
kullanılması, yaygın olarak satılması, her mevsim yetiştirilebilmesi
dolayısıyla oldukça popülerdirler. Bin sekiz yüz on, yirmili yıllarda
Brezilya’da geçirdiği bir mutasyonun ardından portakal içinde başka bir
portakal daha geliştirmiştir. Bu mutasyon nedeniyle, meyveleri çekirdeksizdir
ve kısırdır, bu nedenle aşılama yöntemiyle yetiştirilirler.
Bugün göbekli portakallar, budama ve aşılamayla
yetiştirilmektedirler. Bu durum tür, ırk seçim metotlarını geçersiz
kılmaktadır. Yani, bugünkü göbekli portakallar ilk orijinal ağaçla aynı genetik
özellikleri taşımakta, bugünküler sadece birbirlerinin kopyalarıdır. Tüm
göbekli portakallar yaklaşık olarak iki yüz yıl önce yaşamış bir ağacın meyvesi
sayılabilirler.
1. Cara Cara Göbeklisi
Cara Cara göbeklisi öncelikle Venezüella, Güney Afrika ve
ABD’de yetişen göbekli portakal türüdür. Parlak turuncu renkleriyle diğer
göbekli portakallara benzeseler de etli kısımları pembemsi kırmızıdır. Oldukça
tatlı olup ve asit oranları pek düşüktür. Washington ve Brezilya Bahia
göbeklilerinin kırması olduğuna inanılır. Bin dokuz yüz yetmiş altı yılında
Venezüella, Hacienda de Cara Cara’da keşfedilmiştir.
2. Diğer Göbekli Çeşitleri
Dream Navel, Bahianinha veya Bahia, Late Navel, Washington
or California Navel
Kan Portakalı
Kan portakalları İspanya ve İtalya’da( Sırasıyla sangüina ve
sanguinella olarak bilinir) oldukça
yaygın şekilde yetiştirilir ve koyu kırmızı oluşuyla tanınılır. Genellikle en
leziz portakal suyuna sahip olduğu düşünülür.
Kan portakalı C. Sinensis’in doğal bir çeşidi ve ona bu
anormal damarlı, kırmızı rengi veren de bu farklılaşma süreci. Bu tip
portakalların suları genellikle koyu bordodur, bu nedenle kana benzetilir ve
adı da bu nedenle kan portakalıdır. Orijinal kan portakalları ilk kez on
beşinci yüzyılda Sicilya’da dikilmiş ve yetiştirilmiştir. Bugün dünyanın
genelinde yetiştirilmekte ve pek çok melez türü bulunmaktadır.
Kan Portakalı Çeşitleri
- Tarocco: İtalya’da geliştirilmiş yeni bir tür.
- Sanguinelli: Sicilya’da yetiştirilmiştir ve Doble Fina’nın bir türüdür. Bin dokuz yüz yirmi dokuz yılında Almenara, İspanya’da keşfedilmiştir.
- Moro: kökeni Sicilya’dır.
- Maltase: Güney İspanya ve Malta’da yetiştirilen bir türdür.
Şeker Portakal
Şeker portakallar, oldukça düşük düzeyde asit içeren
meyvelerdir. ABD’de “Sweat Orange”, Fransa’da “Douce”, İspanya’da “Sucrena”,
İtalya’da “dolce ya da maltese”, Kuzey Afrika’da “meski”, Türkiye’de “Şeker
Portakal”, Mısır’da “succari”, Brezilya’da “Lima” olarak bilinir. Asidin az
oluşu, çabuk bozulmasına yol açtığından işlenmeye müsait portakal türü
değildir. Bu nedenle sıkmalık değil yemeklik olarak kullanılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder