3.12.2012

Portakal



Dünya meyveleri arasında, genellikle en çok tercih edilen meyvedir. Tatlı portakal, yıllar boyu Citrus aurantium/sinensis olarak bilindi ve bir çeşit turunç olarak düşünüldü. Hala evrensel olarak, ayrı bir tür olduğunda hem fikir olunmadı. Lâkin bütün narenciye ağaçları Citrus cinside birleştirilir; yani greyfurt, limon, misket limonu ve sayısız diğer çeşit ve melez ortak bir “süper-tür”den geliyor. Yine de, cinsin değişik üyelerine isimler verildi. “Portakal” kelimesi, genel olarak tatlı portakalı, Citrus sinensisi karşılamaktadır. Dünyanın Citrus üretiminin yüzde yetmişini, tatlı portakal karşılamaktadır. Blog konusu olan Citrus, bu tatlı portakal ve melezleridir.

                                             

Portakal ağacı, ince dallarla kaplı yuvarlak tacıyla, 7,5 metre veya olgun zamanında 15 metreye erişebilir. Filizleri bükük ve köşelidir, ince olduğundan katlanabilir, yaprak çukurunda yarı esnek, küt kılçıklar halinde durur. Yaprak saplarında, güçsüz ve belirgin kanatlar vardır; ıtırlı, daima yeşil, dönüşümlü, oval ve girintili çıkıntılı olup, 6,5 – 15 cm uzunluğunda, 2,5 – 9,5 cm genişliğindedirler. Hoş kokulu beyaz taç yapraklar, 5 cm genişliğinde ve tabak şeklindedir, birer birer ya da bir demette 2–6 tane olarak doğarlar. Meyve turuncudur ve küre şeklindedir. Kabuğu kalındır. Yerel koşullara göre farklı boyut ve renklerde yetişebilir. Citrus sinensis farklı karakter özelliklerine göre, dört ana başlıkta toplanır: Yaygın Portakal, Kan Portakalı, Navelina (Göbekli) Portakal, Şeker Portakal.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder